Ajankohtaista

Muistutus lintujen pesimärauhasta

Pesimärauha tarkoittaa aikaa, joka käsittää lintujen yleisen lisääntymis- ja pesintäajan huhtikuusta heinäkuuhun. Tällöin kaikki linnut Suomessa ovat rauhoitettuja.

Pesimärauhan aikana tulee välttää häiriötä lintujen lisääntymispaikoilla. Pesien ja munien siirtäminen ja hävittäminen sekä lintujen ja niiden poikasten häiritseminen on laissa kielletty. Myöskään pesään pääsemisen estäminen ei ole sallittua.

Jos lokinpoikaset kävelevät vilkkailla pihoilla, joissa liikkuu niin autoja kuin ihmisiäkin, poikaset voi paimentaa hieman syrjemmälle, esimerkiksi puskaan – kuitenkin niin, että emolla säilyy näköyhteys poikasiin. Tällöin voi suojautua vaikkapa sateenvarjolla. Jos taas maasta löytyy poikanen, joka ei osaa vielä kävellä eikä lentää, poikasen voi nostaa takaisin pesään, mikäli se on mahdollista. Muussa tapauksessa tarkempia ohjeita saa ottamalla yhteyttä SEYn vapaaehtoisiin eläinsuojeluneuvojiin tai neuvontapuhelimeemme (puh. 050 565 9964). Lisäksi SEYn sivuilta löytyvä eläinsuojelu -chat auttaa.

Kuva: Siipirikkoinfo