Ajankohtaista

Luontoon hylättyjen eläinten hyvinvointi on meidän jokaisen vastuulla

TÄRKEÄ TIEDOTE JAETTAVAKSI KISSOISTA:

Ilmojen kylmetessä eläinhoitoloiden puhelimet alkavat soida. Keväällä pihaan ilmestynyt kissa on kesän aikana ehtinyt tehdä yhden, jopa kaksikin pentuetta ja ne pitäisi nyt saada toimitettua johonkin. On surullista, että monesti herätään vasta kun alkukesällä syntyneet pennut ovat jo päässeet villiintymään. Arkojen kissojen kiinnisaaminen on loukutusten varassa. Hyvä asia on kuitenkin se, että asiaan puututaan, vaikka myöhässäkin, sen sijaan että kissat jätettäisiin talven armoille.

Ulos syntynyt kissanpentu menettää monia kesyyntymisen kannalta tärkeitä sosiaalistumisen vaiheita. Tärkein leimaantumisvaihe kissalla on 2-7 viikon iässä, jolloin sen pitäisi saada mahdollisimman paljon positiivisia kokemuksia erilaisista ihmisistä. Tämän vaiheen jälkeenkin kissa voi vielä kesyyntyä, mutta kiintyminen ihmiseen ei ole niin voimakasta kuin pennulla, joka on tottunut luottamaan ihmisiin pienestä asti. Aikuisen kissan kesyyntyminen voi jäädä ohueksi, vaikka se voikin oppia sietämään ihmisen läsnäoloa.

Luontoon syntyneillä kissanpennuilla on suuri riski saada sairauksia, joista osa on kuolemaan johtavia.
Pentuja kuolee myös aliravitsemukseen, loisiin, kylmyyteen ja vammoihin. Osa eläinhoitoloihin päätyvistä kissoista on niin vakavasti sairaita ettei niitä voida enää pelastaa. Kissoilla voi olla myös tarttuvia sairauksia, ja ne joudutaan eristämään. Villiintyneiden kissojen lääkintä ja muut hoitotoimenpiteet ovat vaativia. Osa taudeista on zoonooseja, jolloin myös kissojen hoitajat ovat vaarassa sairastua.

Suomessa ei ole ulkokissoja, joita voitaisiin hoitaa kuten pihalintuja. Kissan hoitaminen vaatii paljon muutakin kuin ruokaa. Kissat tarvitsevat loishäätöjä, rokotuksia ja niiden sairaudet pitää hoitaa. Kissoilla pitää olla mahdollisuus päästä lämpimään suojaan ja niiden hallitsematon lisääntyminen pitää ehkäistä.
Lain mukaan hoidossa olevan eläimen hyvinvointi pitää tarkistaa vähintään kerran päivässä. Hoidossa oleva eläin on sellainen, jonka on ottanut omaksi, esimerkiksi ruokkimalla kuukausia pihapiiriin asettunutta kissaa.

Moni kissapopulaatio on saanut alkunsa yhdestä kissasta, jota on säälistä alettu ruokkia. Kodittoman eläimen ruokkiminen ei missään tapauksessa ole väärin tehty, mutta pihaan asettunut kissa pitää toimittaa löytöeläinkotiin viipymättä. Omaksi otetut kissat eivät kuulu löytöeläinkotiin, vaan niille pitää hankkia itse uusi koti tai toimittaa eläinsuojeluyhdistykselle. Ole yhteydessä valvontaeläinlääkäriin, löytöeläinkotiin tai eläinsuojeluyhdistykseen ja pyydä neuvoja.

Luontoon hylättyjen eläinten hyvinvointi on meidän jokaisen vastuulla.

Teksti ja kuva
Heidi Leyser-Kopra

Alkuperäinen julkaisu: https://www.facebook.com/elaintenhyvinvointiyhdistyslemmikkiry/photos/rpp.1687202171425208/1868574693287954/