Ajankohtaista

Uudenvuodenyö tulee taas

…ja samalla myös lemmikkien vuoden pelottavin aika.

Eläinlääkäri Laura Hännisen vinkkejä siihen, että lemmikilläsi olisi mahdollisimman turvallinen ja mukava vuodenvaihde:

Miten auttaa lemmikkiä?

– Samat säännöt pätevät, on sitten kyse gerbiilistä, kissasta tai koirasta: yritetään vähentää sitä, ettei eläin altistu pelottaville äänille, hajuille ja valoille. Kaikista parasta olisi pakata ääniarka eläin mukaan ja lähteä evakkoon, kiteyttää Hänninen.

Jos kuitenkaan tämä ei onnistu, kotona voi tehdä muutaman kikan:

  • Verhot ikkunoiden eteen, valot päälle ja vaikkapa televisio tai radio päälle. Näin eläin ei niin näe ulkoa tulevaa välkettä. Televisio, radio tai jokin muu tuttu ja rauhallinen taustamelu vaimentaa ja peittää ulkoa tulevan paukkeen.
  • Ovet ja ikkunat kiinni. Näin pakenevat eläimet eivät karkaa.
  • Vilkkaimman tulituksen ajaksi häkkieläin tulisi siirtää asunnon äänieristetyimpään huoneeseen, kuten saunaan, kylpyhuoneeseen tai vaatehuoneeseen.
  • Viriketoiminta, kuten virikeruuat tai leikki, voi kiinnittää eläimen huomion pois ilotulitteista.
  • Eläimellä pitää olla vapaus vetäytyä piiloon esimerkiksi sängyn alle tai häkkinsä pesäkoloon.
  • Jos eläin hakee turvaa, rapsuta ja rauhoittele sitä. Pysy itse rauhallisena.
  • Eläinlääketieteen tohtori Laura Hännisen mukaan pelkäävälle koiralle voi pyytää eläinlääkäriltä lääkityksen.
  • Lisää vinkkejä raketteja pelkäävän koiran olon helpottamiseen löytää tästä jutusta.
  • Uusivuosi on lemmikkien karkaamiseen ruuhka-aika. Myös tänä vuonna eläinetsijäkoirat ovat valmiina etsimään karanneita. Tästä (siirryt toiseen palveluun) voi katsoa lisää Etsijäkoiraliiton vinkkejä uudenvuoden viettoon lemmikin kanssa.
  • Helsingin poliisi myös muistuttaa twiitissään (siirryt toiseen palveluun), kuinka pelkäävää koiraa ei saisi missään nimessä jättää yksin kotiin. Hesy muistuttaa, ettei lemmikkiä pidä ottaa mukaan katsomaan ilotulitusta.

Peloissaan olevan ja levottomasti käyttäytyvän kissan tai koiran ympärillä ei kannata hössöttää, sillä omistajan huolestuneisuus lisää lemmikin ahdistuneisuutta. Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, helpotusta voi hakea esimerkiksi apteekissa myytävistä rauhoittavista suihkeista tai eläinlääkärin vastaanotolta.

Hannele Luukkainen

Lue YLEn artikkeli kokonaisuudessaan täältä: https://yle.fi/uutiset/3-9998253