Ajankohtaista

Tee eläinsuojeluteko ja ilmoita kissapopulaatiosta

KISSAPOPULAATIOSTA ILMOITTAMINEN ON ROHKEA TEKO, EIKÄ SUINKAAN HÄPEÄN AIHE

Moni on varmasti törmännyt eri kanavissa sanaan kissakriisi. Myös arvio Suomessa kahdestakymmenestätuhannesta vuosittain hylätystä kissasta on tavoittanut monet. Viikoittain löytöeläintalojen ja eläinsuojeluyhdistysten sosiaalisen median kanavista löytyy päivityksiä populaatioiden tyhjennyksistä. Miksi tässä tilanteessa ollaan, mistä tämä luku muodostuu, ja miksi näitä kissoja yhä edelleen riittää ympäri maan, vaikka jatkuvasti paikkoja tyhjennetään kissoista?

Jo yksi leikkaamaton vapaasti ulkoileva kissa on populaation alku. Kun tämä yksi leikkaamaton kissa löytää kumppanin ja pentuja alkaa tulla, kissojen määrä kasvaa jatkuvasti, mikäli kierrettä ei saada katkaistua. Tällaisesta tilanteesta syntyy niitä populaatiopaikkoja, joita eri toimijat sitten tyhjentävät yleensä siinä vaiheessa, kun kissat ovat lisääntyneet hallitsemattomasti pahimmillaan vuosia. Tosin suurikin populaatio voi syntyä jo jopa vuoden aikana. Mutta vaikka pääosin paikka saataisiinkin kissoista tyhjennetyksi, jos sinne jää yksikin leikkaamaton kissa, sama ongelma on edessä hetken päästä uudelleen.

Perinteisesti kissoihin suhtaudutaan huolehtivaisesti ja niitä pyritään ruokkimaan ja hoitamaan parhaansa tehden, vaikka nälkäiset suut lisääntyvät jatkuvasti. Kissoja vain tulee ja tulee lisää, kissanruokaa joutuu kantamaan kaupasta entistä suurempia määriä eikä tämä savotta ole loppumassa koskaan. Ei, vaikka kuinka kovasti tekisikin töitä ja kissoista pitäisi huolta parhaansa mukaan, jos niillä yhä edelleen on mahdollisuus lisääntyä.Valitettavan monet kokevat häpeälliseksi tilanteen, kun kissoja onkin aikojen saatossa ilmestynyt jopa monta kymmentä. Tyypillistä on syyllisyyden tunne, kun ei enää jaksa, ehdi tai pysty huolehtimaan niistä kaikista, vaikka haluaisi.

Tavallinen tarina on, että omat kissat ovat lisääntyneet kuin varkain ja joskus laumaan on tullut jäädäkseen kissoja myös muualta. Ruokittavia suita onkin yhtäkkiä enemmän, kuin ehtisi tai olisi varaa ruokkia. Tilanteesta ei kehdata puhua, koska ilkeät kommentit kylällä tuntuvat pahalta ja painavat jo valmiiksi maissa olevaa mieltä vielä alemmas. Hyvin harva tällaiseen asetelmaan joutunut ihminen on siinä tarkoituksellisesti, vaan se on kehittynyt pikkuhiljaa. Usein myös esimerkiksi perikunta huomaa olevansa tilanteessa, että menehtynyt sukulainen on jättänyt kotitalon lisäksi jälkeensä suuren määrän kissoja, ja moni onkin tilanteen edessä neuvoton.

Haluamme kuitenkin kertoa, sekä omasta että taatusti myös muiden eläinsuojelutoimijoiden puolesta, että populaatiosta ilmoittaminen ja avun pyytäminen sen hallitsemiseksi on hieno teko, josta emme tuomitse. SE EI OLE MISSÄÄN NIMESSÄ HÄPEÄN AIHE. Päinvastoin, arvostamme todella suuresti heitä, jotka myöntävät tilanteen päässeen pahaksi, eivätkä ymmärrettävästi enää pärjää yksin kissalauman kanssa. Silloin me erittäin mielellämme tulemme auttamaan etsimällä jatkosijoituspaikat kissoille. Monilla yhdistyksillä on tapana leikkauttaa omistajalle lempikissa tai kaksi, jotka omistaja voi pitää itsellään.

Siispä pyydämmekin: jos sinulla tai läheiselläsi on ongelma hallitsemattomasti lisääntyvien kissojen kanssa, ota yhteyttä alueesi valvontaeläinlääkäriin tai eläinsuojeluyhdistykseen ja pyydä apua (tämän voi tehdä myös nimettömänä!). Teko helpottaa todella paljon sekä omistajaa että kissoja. Muistutamme myös, että toimijoilla on salassapitovelvollisuus.

Kuvan kissat Pau ja Roope olivat osa populaatiota, jonka kissoja tuli yhdistykselle hiljattain. Valitettavasti emme ehtineet ajoissa näitä kahta auttaa, vaan eutanasia oli ainoa oikea vaihtoehto aliravitsemuksesta, pahoin syöpyneistä hampaista, sydänviasta, takaraajan todennäköisesti vanhasta murtumavammasta ja syövästä kärsineiden kissojen kohdalla. Surullista kyllä, he eivät ole ensimmäiset eivätkä varmastikaan viimeiset, jotka joudutaan lopettamaan.

Jos haluat auttaa meitä auttamaan näitä kissoja, voit esimerkiksi:
– levittää sanaa
– lahjoittaa meille rahaa (tilinumero FI64 4600 2220 0336 19, MobilePay 23020)
lahjoittaa esimerkiksi viljatonta ja sokeritonta märkäruokaa, loishäätölääkkeitä (esim. Axilur, Stronghold), kissanhiekkaa, hyväkuntoisia kissanvessoja…
– allekirjoittaa kansalaisaloitteen: Kissakriisi hallintaan – kissojen tunnistusmerkinnän ja leikkauttamisen puolesta (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/8176)

Keski-Suomen Eläinsuojeluyhdistys ry:llä on Poliisihallituksen myöntämä toistaiseksi voimassa oleva rahankeräyslupa 15.12.2020 alkaen. Luvan numero RA/2020/1619.