Eläinsuojelu

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitolla on noin 80 vapaaehtoista eläinsuojeluneuvojaa eri puolilla Suomea. SEYn eläinsuojeluneuvojat antavat neuvoja puhelimitse tai sähköpostitse, ja suurin osa myös tekee saamiensa ilmoitusten perusteella eläinsuojeluneuvontakäyntejä eläinten pitopaikkoihin.

Tavallisesti tapaukset selviävät neuvonnalla ja yhteistyöllä eläimen omistajan kanssa. Vakavissa tapauksissa asiat siirretään eläinsuojeluviranomaisten hoidettavaksi. Vuositasolla käyntejä tehdään noin 2 000 eläintenpitopaikkaan ja neuvoja eläinongelmissa annetaan noin 10 000 kertaa.

SEYn eläinsuojeluneuvojat ovat jo vuodesta 1902 olleet osa suomalaista eläinten hyvinvoinnin valvontaa ja toimineet kansalaisten eläinsuojelutietouden lisääjinä.


Haukkuvat koirat

Useat eläinsuojeluilmoitukset koskevat haukkuvia koiria. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä koiran omistajaan ja keskustella asiasta. Mikäli haukkuminen jatkuu, ota yhteyttä isännöitsijään. Voit ilmoittaa myös SEYn eläinsuojeluneuvojalle. Tarkempia toimintaohjeita SEYn tiedotteessa.

Pahoinpitelyt ja koirien hyökkäykset

Jos tiedät ihmisen pahoinpidelleen koiraa tai muuta eläintä, tai jos koira on käynyt ihmisen tai toisen eläimen kimppuun, ilmoita asiasta suoraan poliisille. Jos tiedossasi kuitenkin on, että eläimen muissakin olosuhteissa on puutteita (koiraa ei esimerkiksi lenkitetä tai ruokita) jätä asiasta sähköinen eläinsuojeluilmoitus.

Epäilyttävät ilmoitukset netissä

Netistä löytyy paljon epäilyttäviä ilmoituksia, jotka viittaavat esim. pentutehtailuun. Tällaisten tapausten tutkinta on erittäin hankalaa (tekijät vaihtavat paikkakuntaa, nimeä ja numeroa), joten kannattaa kerätä mahdollisimman paljon informaatiota etukäteen kasaan. SEYllä ei valitettavasti ole resursseja ryhtyä syvällisiin tutkimuksiin – ne ovat aina viranomaisen asia. Pentutehtailuepäilystä on joka tapauksessa syytä ilmoittaa joko SEYn neuvojalle tai paikalliselle eläinsuojeluviranomaiselle, koska voi olla, että tehtailija on paikkakunnalla uusi, eikä siten kenenkään tiedossa.

Kiireelliset tapaukset

Jos näet tai kuulet eläimestä, joka tarvitsee apua aivan välittömästi, on syytä olla yhteydessä poliisiin ja eläinsuojeluviranomaisena toimivaan virkaeläinlääkäriin. Jos olet epävarma tilanteen kiireellisyydestä, voit ottaa yhteyttä SEYn eläinsuojeluneuvojaan. Kiireellisessä tilanteessa neuvojalle on varminta soittaa. Tekstiviesti tai sähköposti saattaa tulla luetuksi vasta kun se on eläimen kannalta jo liian myöhäistä.