Jos eläin karkaa tai katoaa omille teilleen, siitä kannattaa ilmoittaa välittömästi katoamispaikkakunnan ja tarpeen mukaan myös lähikuntien löytöeläinten talteenottopaikkaan. Virallisen katoamisilmoituksen lisäksi kadonneesta eläimestä kannattaa ilmoitella kuvallisin ilmoituksin tolpissa, kauppojen ilmoitustauluilla ja lehdissä. Karanneesta koirasta kannattaa ilmoittaa myös poliisille. Kadonneen eläimen etsintää on jatkettava riittävän kauan – esimerkiksi kissojen ja koirien tiedetään olleen kateissa jopa vuoden ja löytyneen vielä hengissä ulkoa.
Karkaamisen ennaltaehkäiseminen saattaa tuntua vaivalloiselta, mutta se on monin verroin helpompaa kuin kadonneen lemmikin etsiminen. Katso myös vinkkisivuamme eläimen turvallisesta ulkoiluttamisesta ja katoamisen ehkäisemisestä.
Karkulaisen kiinni ottaminen
Kaikkien eläinten kiinniottamista helpottaa, että eläin on opetettu tulemaan kutsusta luokse. Koirien koulutuksessa opetellaan luokse tulemista jo pennusta lähtien, mutta myös muille eläimille voi opettaa saman tempun. Palkinnoksi luokse tulemisesta annetaan esim. rapsutuksia ja kehuja, makupaloja tai lelu. Harjoittelu ajoitetaan siten että eläin on virkeä ja motivoitunut. Päivittäin toistetulla muutaman minuutin harjoittelulla vanhankin eläimen saa oppimaan uusia asioita. Tärkeää on olla johdonmukainen ja kärsivällinen. Kuten kaikessa eläimen kouluttamisessa, vain oikeassa asiassa onnistumisesta palkitaan. Väärästä toiminnasta ei rankaista.
Kissan kiinni saaminen
Jos valjaissa oleva kissa pelästyy ja karkaa, älä juokse sen perään. Perään juokseminen saa eläimellä aikaan vaistomaisen pakoreaktion. Kyykisty ja houkuttele eläintä luokse puhumalla rauhallisesti. Älä tuijota kissaa silmiin, vaan sulje silmäsi välillä, siristele silmiäsi tai käännä katsetta sivuun. Suoraan tuijottamisen kissat tuntevat uhaksi. Jos kissa tulee kosketusetäisyydelle, anna sen ensin haistella ojennettua kättäsi. Rapsuta sitä ja nosta sitten kissa syliin.
Karannutta kissaa on hyvä houkutella myös ruoalla, jota voi laittaa vaikka kuljetuskoppaan tai loukkuun (esimerkiksi supiloukku tai vaneriloukku, monet eläinsuojeluyhdistykset ja löytöeläintalot omistavat loukkuja ja lainaavat niitä). Hyvin arkaa kissaa saattaa joutua houkuttelemaan päiväkausia laittamalla joka päivä ruokaa samaan paikkaan samaan aikaan.
Kania houkutellaan herkuilla
Karanneen kanin kiinniottamiseen pätevät samat ohjeet kuin kissankin kiinniottamiseen. Elehdi rauhallisesti äläkä päästele äkkinäisiä ääniä. Lähesty kania suoraan edestäpäin, sillä takaapäin lähestyminen aiheuttaa sille pakoreaktion. Kyykisty ja tarjoa kanille sen herkkuruokaa. Kanin tullessa lähelle sitä rapsutetaan hieman ja rauhallisesti viedään käsi sen niskan päälle ja otetaan kani tukevasti syliin. Voit myös avata ovet sisälle, jolloin kani saattaa kokea sisätilan turvaksi ja loikkia omin avuin sisälle.
Kun koira karkaa
Kun koira karkaa, kannattaa odotella karkauspaikalla tovi, sillä useimmat koirat palaavat takaisin karkauspaikalle. Älä tuijota myöskään koiraa suoraan silmiin, vaan haukottele, venyttele ja ole rauhallinen jolloin koirakin rauhoittuu. Voit myös yrittää herättää koiran mielenkiinnon kääntämällä sille selkäsi ja rapisuttamalla vaikka muovipussia. Koiraa voidaan myös yrittää houkutella makupaloilla. Kun koira tulee lähelle tulee sen antaa haistella rauhallisesti. Tuntemattoman koiraa ei pidä mennä taputtelemaan sillä se voi käyttäytyä agressiivisesti. Myöskin nurkkaan ahdistettuna koirat usein tulevat aggressiivisiksi.
Karanneet jyrsijät
Karanneita jyrsijöitä houkutellaan parhaiten herkkujen avulla. Syötiksi kelpaavat pähkinät ja näkkileipä. Kesyrotat tulevat mielellään voimakkaan tuoksuisen ruoan luokse kuten nakkipalojen.
Kun lintu karkaa
Oma häkki on linnulle turvapaikka, joten häkki kannattaa viedä ulos ja öisin valaista häkkiä. Omistajan kannattaa myös kutsua lintua luokseen lähietäsyydeltä.
Etsi eri tahoilta
Internetissä toimii Karkurit -palsta jonne voi jättää tiedot kadonneesta lemmikistä. Facebookissa on myös Karkuteillä: Keski-Suomi -ryhmä.