Ajankohtaista,  Luonnonvaraiset eläimet

Luonnonvaraiset eläimet : siilit

Miksi siilit tarvitsevat meidän apuamme?

Luonnonvarainen siili ei ole lemmikiksi otettava eläin, vaikka kovin söpö onkin. Eläinlajina siili on rauhoitettu, eivätkä siilit aiheuta normaalilla elämisellään ihmiselle mitään harmia. Onkin hyvä antaa siilin jatkaa matkaansa, kohtaat tämän sitten metsälenkillä tai vaikkapa kerrostalon pihassa. 
On kuitenkin tilanteita, joissa siili voi tarvita ihmisen apua: vuositasolla on muutama ”siilisesonki”, jolloin KSESYlle tulee siilejä hoitoon, eivätkä nämä todennäköisesti pärjäisi luonnossa ilman ihmisen puuttumista tilanteeseen. Alipainoiset, kuivuneet, punkkeja ja loisia täynnä olevat siilit eivät pysty valmistautumaan talvihorrostamiseen, kun syksy etenee talveksi. Myös kesällä, varsinkin nyt kesänä 2019, tuli siilejä hoitoon nestehukan vuoksi, koska oli niin paljon hellepäiviä, joka myös tarkoittaa sitä, että siilien ruokalähde oli ehtynyt: siili on hyönteissyöjä, ja kuumat kesäpäivät karsivat paljon tarjolla olevaa hyönteiskantaa. Yleensä KSESYlle tulevilla siileillä on myös useampi punkki vaivanaan sekä mahdollisesti myös loisia, kuten keuhkomatoja, joka vaatii loishäädön, jotta siili pääsee näistä eroon. Keuhkomadot lisääntyessään täyttävät lopulta siilin keuhkot niin, ettei tämä saa enää vedettyä henkeä. Silloin on jo liian myöhäistä. Siilien hoitoon kuuluukin punkkien poisto sekä matolääkitys. 


”Siilisesongit”

Siilejä tulee eniten asutusalueilta. Mitä tiheämmin ihmisiä ja asfalttia, sen vähemmän siileille elinympäristöä ja sen enemmän tulee yhteentörmäyksiä. 
Keväällä tulee liian aikaisin heränneitä, pesä on todennäköisesti hajonnut tai kastunut. Ennen kuin maa on sulaa ja ötököitä on liikenteessä, ei siili löydä luonnosta ruokaa. Juhannuksen seutuvilta alkaen tulee poikasia koko kesän läpi. Loppu kesästä myöhään syksyyn, liian pieniä poikasia, siihen nähden, että luonnossa ehtisivät enää painoa nostamaan riittävästi. 
Viimeisimmät siilit tulevat vielä yöpakkasten alettua, kenties ensilumien sataessa. Kaikki siilit, mitkä ovat liikenteessä vielä tuolloin, on koosta riippumatta otettava hoitoon. Yleisimmin siili on vielä liian pieni selvitäkseen talvihorroksesta ja se koittaa sinnitellä hereillä löytääkseen jotain syötävää. Ötökät vaan häviävät pakkasilla, joten siili kuolee nälkään.
Mikäli siili on fyysisesti kunnossa, se ei ole löytänyt sopivaa pesäpaikkaa tai pesässä olo on häiriytynyt jostain syystä, niin tällainen siili pääsee turvalliseen häkkiin/ tarhaan talveksi ja saa horrostaa ns. luonnollisesti – ja turvassa.

Jotta siilillä olisi paremmat mahdollisuudet talvehtia onnistuneesti, tulisi painon olla vähintään 800g. KSESYlle tulee jopa alle 100g painavia siiliä, tai emo poikasineen. Useimmiten, mikäli siilin kunto sallii, lähtevät nämä jatkohoitopaikkaan eli luonnonvaraisten eläimien sijaiskodeille lihotuskuurille, kun paino on n. 300g. Tällöin siili on edelleen niin pieni, että mahtuu kämmenelle.

Siilin ruokailu


Siilille sopii kissan tai koiran märkäruoka, myös nappulat, jotka kuitenkin tulee liottaa. Muutaman kuivan nappulan voi siilille jättää tätä aktivoimaan; ruuan etsintää, vaikka ollaankin häkkiolosuhteissa hoidossa. Janojuomana tulisi aina olla tarjolla vettä. Siili saattaa pitää maidosta, mutta tälle ei tulisi antaa mitään maitotuotteita, ei edes laktoosittomia, sillä siilin ruuansulatus ei pysty kunnolla käsittelemään näitä! Jos mahdollista, siili mielellään söisi hyönteisiä mutta jos näitä ei ole saatavilla, on yllä mainitut koiran tai kissan märkäruuat kelvollisia ruokia, näissä ei tulisi myöskään olla mitään viljoja. 

Keväällä horroksesta heräävät siilit ja kovassa kasvuvaiheessa nuoret saattavat tankata n. purkillisen (400g) / 2dl kuivaruokaa päivässä.
Esimerkkinä noin tusinan kasvavan siilin kanssa voi päivässä mennä jopa pari litraa liotettua kuivaruokaa, pari purkillista märkäruokaa, pähkinärouhetta ja öljyä.

Paluu luontoon

Pääsääntöisesti siilit lähtevät aina takaisin löytypaikkaan. Poikasten kohdalla joudutaan kuitenkin miettimään, mikä alue olisi soveliain näille, koska poikasina hoitoon otetut eivät ole ehtinyt tutustua alueeseen, näillä ei ole tietoa tai muistoa sopivista koloista ja talvehtimispaikoista. Todella pienenä hoitoon tullut ei ole välttämättä ehtinyt olla emonsa kanssa pitkään, että tämä olisi voinut opettaa ja näyttää, miten selvitä luonnossa.
Ympäristön tulee siis olla sellainen, josta löytyy tarpeeksi ruokaa ja elinolosuhteet ovat siilille ominaiset – tällaiseen on parempi tietenkin puskainen, metsäinen ympäristö, vaikka siilejä eksyykin asutusalueille ja löytyy teiden varrelta.

KSESYllä on muutama luottopaikka, joiden tiedetään olevan sopivia ja joihin siilejä vapautetaan. Mitä pidempään syksyä kohti löytyy siilejä, jotka ovat alle horrostuspainon eli alle 800g, niin todennäköisesti siili saa talvehtia sijaiskodissa, joko horrostamalla tai hereillä kuten on ollut hoitoon tullessakin.

Siilin horrostaminen

Siili menee horrokseen, kun ilma viilenee ja valoisuus häviää. Kotona sen voi toteuttaa siirtämällä siili kellariin, varastoon, autotalliin tms. Sisällä lämmössä (20C) elänyttä ei kuitenkaan voi siirtää suoraan kylmään, vaan esim. lämmittää autotallia 15C ja siirtää siili sinne. Muutaman päivän jälkeen, päivittäin tiputtaa sitä aste kerrallaan, vaikka lämmittämättömäksi. 
Suojaisessa paikassa (katon ja seinien suojassa) siili ei tarvitse mitään koppia, häkki riittää. Kunhan heinää on tarpeeksi ja alusta kuiva. 
Siili ei kuitenkaan nuku katkeamatta kevääseen vaan herää n. kerran viikossa pissalle ja kakkimaan. Tällöin se saattaa napsaista suuhunsa jotain. Tällöin ihmisen hoidossa olevalle on tarjolla oltava vettä, sekä esim. kuivaruokaa ja pähkinöitä.


Tämän artikkelin lähteinä ovat KSESYn luonnonvaraisten päävastuuhoitajien Saija Paldaniuksen ja Tuija Pakkasen infot, neuvot ja niksit, sekä Siili Kiikarissa -sivusto.


Kuinka sinä voit auttaa?

Haluamme lämpimästi kiittää kaikista lahjoitushäkeistä, joita saimme loppukesästä – näitä tuli paljon, ja näin voimme taata, että kaikki hoitoa tarvitsevat siilit pääsevät hoitoon saman tien, omaan tilaan (aikuiset siilit eivät asusta samassa häkissä, vaan jokainen omassaan).

Kuten ehditte lukea, siilien kanssa ruokaa kuluu paljon, joten ruokalahjoituksia otamme mielellämme vastaan; kissan tai koiran märkäruokaa, sekä myös ihmisille tarkoitetut maustamattomat maapahkinät ja cashewpähkinät sopivat. Ruoan lisäksi muut siilitarvikkeet, kuten kuivikkeet, laadukas heinä tulee tarpeen, sekä myös loishäätölääkkeet, joita annetaan mm. keuhkomatojen häätämiseksi. 

*ihmisten maa- tai cashewpähkinät koska ne ovat laadukkaampia kuin linnuille tarkoitetut pähkinät ja siemenet (laatuluokka 2-3, ihmisten 1). Luonnossa laatu vaihtelee, ja tämä on normaalia, mutta hoidokeille on hyvä syöttää mahdollisimman laadukasta ruokaa, koska esim. matolääkitys useimmiten aiheuttaa ripulia, joten lisäriskin minimoiminen on joskus se kriittinen tekijä, ettei hoidokki pahimmassa tapauksessa menehdy. On myös tärkeätä että pähkinät ovat rouheena tai pienempänä, ettei siili tukehdu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *