Sijaiskotitoiminta

Yhdistyksellämme on vapaaehtoisia sijaiskoteja ympäri Keski-Suomen sekä jonkin verran myös Lapissa. Sijaiskotimme toimivat täysin vapaaehtoistyön periaatteiden mukaisesti eli kaikki työ tehdään omien töiden ja perheen ohessa ilman erillistä korvausta. Yhdistys kustantaa hoitoeläinten ruoat, tarvikkeet ja eläinlääkärikulut.

Yhdistyksen sijaiskodeissa hoidossa on pääsääntöisesti kissoja. Satunnaisesti sijaiskodeissamme on myös muita eläimiä, kuten koiria ja kaneja, jokaisen sijaiskodin omien resurssien ja taitojen mukaisesti.

Korona-aikana sijaiskotihaastattelut toteutetaan videopuheluna.


Kiinnostaako sijaiskotina toimiminen?

Jos sijaiskotina toimiminen kiinnostaa, niin ensimmäisenä kannattaa miettiä omat resurssit:

 • Mitä eläimiä olet valmis hoitamaan?
 • Mistä eläimistä omaat aiempaa kokemusta vai onko sitä ollenkaan? Kokemuksen puute ei välttämättä ole este, mutta se vaatii enemmän sekä sijaiskodilta että sijaiskotivastaavalta.
 • Paljonko kotonasi on tilaa? Esimerkiksi kissa tarvitsee tilaa piilopaikoille, hiekkalaatikolle, ruokakupeille, raapimapuulle sekä lisäksi omaa liikkumatilaa.
 • Oletko valmis järjestämään ulkoilumahdollisuuksia (kytkettynä tai turvallisesti aidattuna) niitä kaipaaville eläimille? Kissamme ulkoilevat vain valvotusti.
 • Onko sinulla kokemusta erilaisista ongelmatilanteista eläinten kanssa?
 • Onko sinulla omia eläimiä? Onko niiden rokotukset kunnossa? Onko mahdollisuutta erottaa omat ja sijaiskotieläimet toisistaan eri tiloihin?
 • Kuinka paljon vietät aikaa kotona? Miten järjestät sijaiskotieläimen hoidon esimerkiksi matkasi ajaksi, tai jos sairastut?
 • Oletko valmis piilottamaan tai suojaamaan arat esineesi ja huonekasvisi, ja siivoamaan esimerkiksi pissavahingot ja jaloissa ympäri asuntoa kulkeutuvan kissanhiekan?
 • Pystytkö pitämään yhteyttä yhdistyksen edustajaan?
 • Pystytkö sitoutumaan yhdistyksen arvoihin ja noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä?
 • Pystytkö luopumaan eläimestä, kun sen aika koittaa?

Yhdistykselle tulevat kissat ovat yleensä eläneet ulkona tai muuten heikoissa oloissa (löytöeläimiä). Ne ovat useimmiten arkoja ja ihmiseen tottumattomia, jolloin sijaiskodin on kyettävä panostamaan kissan sosiaalistamiseen. Lisäksi kissoja saattaa joutua lääkitsemään paljon ja käyttämään eläinlääkärissä, mihin sijaiskodilta kuluu helposti paljon aikaa. Lisäksi on helpompaa jos sijaiskodilla on oma auto käytettävissä eläinlääkärikäyntejä varten.

Joskus tulee myös eläimiä, jotka ovat eläneet yhdessä ja samassa kodissa koko ikänsä, mutta omistaja on joutunut esimerkiksi sairaalaan, tai muuten ei pysty huolehtimaan eläimestään. Nämä kissat saattavat stressaantua sijaiskotiin muutosta ja siten niissä saattaa olla paljon työtä sijaiskodille.

Yhdistykselle tulevat koirat ovat lähes pääsääntöisesti määrätietoista ja asiantuntevaa koulutusta tarvitsevia yksilöitä. Useat kodinvaihtajakoirat esimerkiksi kärsivät eroahdistuksesta tai niillä on tapana ”remmirähjätä”. Ne saattavat myös tehdä tuhojaan kotona. Tarvitsemme siis koirien osalta kokeneita sijaiskoteja, joilla on pitkäjänteisyyttä ongelmien kitkemiseen sekä valmius ja mahdollisuus sitoutua tarvittaessa pitkäksikin aikaa.

Etsimme pääsääntöisesti sijaiskoteja, joilla ei ole omia lemmikkejä. Eläimiä omistavista sijaiskodeista pystymme hyväksymään sijaiskodiksi vain ne, jotka pystyvät erottamaan omat ja sijaiskotieläimet toisistaan. Sijaiskotieläimet saattavat olla tartuntariski omille eläimille, joten omien ja sijaiskotieläinten eristäminen toisistaan sekä hyvästä omasta, omien eläinten ja sijaiskotieläinten hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää.

Täytä sijaiskotihakemus tästä