Keski-Suomen Eläinsuojeluyhdistys ry, KSESY, on yksi Suomen vanhimmista eläinsuojeluyhdistyksistä, sillä olemme toimineet jo vuodesta 1879 lähtien. KSESY on SEY Suomen eläinsuojeluyhdistyksen jäsen. Toimimme Keski-Suomessa ja Koillismaassa eläinsuojelulain ja -asetusten mukaisesti tarkoituksenamme edistää eläinten hyvinvointia.
Toimintamme perustuu täysin vapaaehtoisten tekemään työhön. Rahoitamme toimintamme jäsenmaksuilla, lahjoituksilla, eläinten luovutusmaksuilla ja varainhankinnalla. Yhdistyksen suurimmat kuluerät ovat eläinten ruokinta ja lääkintä.
Toimintaamme kuuluu mm. kodittomien ja hylättyjen lemmikkieläinten hoito vapaaehtoisissa sijaiskodeissa sekä kotien etsiminen niille. Tämän lisäksi KSESYn neuvontapuhelimen vapaaehtoiset vastaavat kansalaisten puheluihin ja antavat neuvoja sekä ohjeita lemmikkieläinten hyvinvointiin liittyen. Järjestämme myös tapahtumia ja varainhankintatempauksia sekä ruokimme talvisin suurta sorsajoukkoa Jyväskylän Rauhalahdessa.
Vapaaehtoisemme tekevät alueilla yhteistyötä eläinlääkäreiden, terveystarkastajien ja poliisin kanssa. Eläinsuojeluyhdistyksillä ei ole viranomaisen valtuuksia. Yhdistykset voivat keskustelemalla ja neuvomalla ohjata ihmisiä parempaan eläinten kohteluun, mutta ne eivät voi esimerkiksi antaa määräyksiä tai käydä ihmisten pihoilla tai kodeissa ilman lupaa. Vakavissa tapauksissa asiat siirretään eläinsuojeluviranomaisten hoidettavaksi. Eläinsuojeluvalvontaa hoitavat eläinsuojelulakiin perustuen kunnan- ja kaupungineläinlääkärit, valvontaeläinlääkärit, läänineläinlääkärit, terveystarkastajat ja poliisit.
KSESYn historiaa
Keski-Suomen Eläinsuojeluyhdistys ry on perustettu vuonna 1879. Tuolloin elimme vielä Venäjän suurruhtinaskunnan ja Aleksanteri II vallan alla. Myös eläinten kohtelu oli ”tsaarinaikaista”, eikä aatteellisille yhdistyksille juuri perustamislupia herunut. Vain yhdeksän vuotta aikaisemmin oli julkaistu Aleksis Kiven teos Seitsemän veljestä.
Yhdistyksen perustamisen tarkoituksena oli hevosen lihan käytön edistäminen. Tuohon aikaan hevosia käytettiin työssä niin kauan kuin ne vain pysyivät jaloillaan ja vanhuutensa kiersivät hevosmarkkinoilla omistajalta toiselle kärsien vanhuuden heikkoudesta, sairauksista ja vammoista. Piiskalla hevosiin saatiin vauhtia, kunnes ne viimeisen kerran kaatuivat kuormansa eteen eivätkä hakkaamisesta huolimatta enää nousseet. Keski-Suomen Eläinsuojeluyhdistys alkoi tästä syystä ajaa ajoissa tapahtuvaa hevosten teurastusta sekä edistää hevosen lihan syöntiä.
Keski-Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen vanhat muistiot ja tekstit ovat taltioituina Kansallisarkistoon.