Näin ehkäiset lemmikkisi katoamisen

Merkkauta eläimesi

Koiralle tai kissalle, ja melkeinpä mille vain lemmikille, voi asennuttaa mikrosirun eläimen tunnistamisen helpottamiseksi. Myös tatuointi on yksilöllisellä kirjain- ja numerotunnisteella on mahdollista. Mikrosirusta ja tatuoinnista voit kysellä eläinlääkäriasemilta. Myös eläimen kaulapantaan on hyvä kirjoittaa omistajan yhteystiedot puhelinnumeroineen.

Leikkauta kissasi

Kaikkein tehokkain kissan karkailun estäminen on sen leikkauttaminen esim. 8 kuukauden iässä. Leikkauttamiselle ei ole yläikärajaa. Kysy eläinlääkäriltäsi myös varhaiskastraatiosta tai -sterilisaatiosta. Kissojen leikkaamista alle puolivuotiaina on kokeiltu paljon useilla paikkakunnilla. Leikattu kissa pysyy huomattavasti pienemmällä reviirialueella kuin leikkaamaton kissa.

Valvottu ulkoilu

Paras henkivakuutus ulkoilevalle eläimelle on mukana kulkeva omistaja. Ulkoiluttaja havaitsee jo ennakolta uhkaavat vaaratekijät ja pystyy välttämään niitä. Turvallisin paikka eläimen ulkoiluun on oma puutarha, joka on mahdollisuuksien mukaan aidattu. Myös ulkoilutarha on hyvä vaihtoehto niin kanien, kissojen kuin koirienkin ulkoiluun. Kissoille ulkotarhan tulee olla myös katettu.

Etenkin kesäaikaan on syytä huolehtia, ettei kissa tai muu lemmikkieläin pääse karkaamaan avoimesta ikkunasta tai ovesta. Korkealta putoaminen voi olla eläimelle vaarallista. Ikkunoihin kannattaakin asentaa esimerkiksi verkko tai muu stopperi.

Kanien ulkoilu

Kanille turvallisin ulkoilualue on oma aidattu puutarha. Kanit houkuttelevat kissoja, haukkoja ym. saalistajia joten niitä on syytä aina valvoa. Kanille kannatta keväisin ilmojen lämmettyä neuvoa pihan rajat kulkemalla rajoja valjaissa useina päivinä, ja kun kani menee sallitun piha-alueen yli se viedään välittömästi sisälle. Näin ne oppivat, sillä ne viihtyvät niin hyvin pihalla.

Valjaista kanit saattavat päästä karkuun peruuttamalla mikäli valjaat ovat liian löysät. Hyvä kireys valjaille on sellainen, että muutama sormi mahtuu olemaan valjaan ja kanin välissä. Kanien aidattu verkko tulee olla useimmille kaneille upotettu syvälle maahan, sillä kanit saattavat kaivaa pitkiäkin tunneleita pihamaalle. Aidatun alueen sisällä on hyvä olla kukkapuska, jossa kani voi olla piilossa. Kanit eivät viihdy aukeilla paikoilla.

Varovaisuutta matkustamiseen

Kuljeta eläintä vain kuljetusvaljaissa tai sille tarkoitetussa kuljetushäkissä. Älä avaa ajoneuvon ovia tai ikkunoita matkustamisen aikana. Älä ota eläintä ulos autosta vilkkaissa tai meluisissa paikoissa. Älä päästä eläintä ulkoilemaan valvomatta sille vieraassa paikassa.