Neuvoja eläimen kadottaneelle

Jos eläin karkaa tai katoaa omille teilleen, siitä kannattaa ilmoittaa välittömästi katoamispaikkakunnan ja tarpeen mukaan myös lähikuntien löytöeläinten talteenottopaikkaan

Virallisen katoamisilmoituksen lisäksi kadonneesta eläimestä kannattaa ilmoitella kuvallisin ilmoituksin tolpissa, kauppojen ilmoitustauluilla ja lehdissä. Karanneesta koirasta kannattaa ilmoittaa myös poliisille. Kadonneen eläimen etsintää on jatkettava riittävän kauan – esimerkiksi kissojen ja koirien tiedetään olleen kateissa jopa vuoden ja löytyneen vielä hengissä ulkoa.

Karkurit-palstalle voi jättää tiedot kadonneesta lemmikistä. Facebookissa on myös Karkuteillä: Keski-Suomi -ryhmä.

Karkaamisen ennaltaehkäiseminen saattaa tuntua vaivalloiselta, mutta se on monin verroin helpompaa kuin kadonneen lemmikin etsiminen. 

Kissan perään ei kannata juosta

Jos valjaissa oleva kissa pelästyy ja karkaa, älä juokse sen perään. Perään juokseminen saa eläimellä aikaan vaistomaisen pakoreaktion. Kyykisty ja houkuttele eläintä luokse puhumalla rauhallisesti. Älä tuijota kissaa silmiin, vaan sulje silmäsi välillä, siristele silmiäsi tai käännä katsetta sivuun. Suoraan tuijottamisen kissat tuntevat uhaksi. Jos kissa tulee kosketusetäisyydelle, anna sen ensin haistella ojennettua kättäsi. Rapsuta sitä ja nosta sitten kissa syliin.

Karannutta kissaa on hyvä houkutella myös ruoalla, jota voi laittaa vaikka kuljetuskoppaan tai loukkuun (esimerkiksi supiloukku tai vaneriloukku, me myös lainaamme loukkuja). Hyvin arkaa kissaa saattaa joutua houkuttelemaan päiväkausia laittamalla joka päivä ruokaa samaan paikkaan samaan aikaan.

Karannutta koiraa kannattaa ensin odottaa

Kun koira karkaa, kannattaa odotella karkauspaikalla tovi, sillä useimmat koirat palaavat takaisin karkauspaikalle. Älä tuijota koiraa suoraan silmiin, vaan haukottele, venyttele ja ole rauhallinen, jolloin koirakin rauhoittuu. Voit myös yrittää herättää koiran mielenkiinnon kääntämällä sille selkäsi ja rapisuttamalla vaikka muovipussia. Koiraa voidaan myös yrittää houkutella makupaloilla. Kun koira tulee lähelle tulee sen antaa haistella rauhallisesti. Tuntemattoman koiraa ei pidä mennä taputtelemaan sillä se voi käyttäytyä aggressiivisesti. Myöskin nurkkaan ahdistettuna koirat usein muuttuvat aggressiivisiksi.

Karannut kani houkutellaan herkuilla

Karanneen kanin kiinniottamiseen pätevät samat ohjeet kuin kissankin kiinniottamiseen. Elehdi rauhallisesti äläkä päästele äkkinäisiä ääniä. Lähesty kania suoraan edestäpäin, sillä takaapäin lähestyminen aiheuttaa sille pakoreaktion. Kyykisty ja tarjoa kanille sen herkkuruokaa. Kanin tullessa lähelle sitä rapsutetaan hieman ja rauhallisesti viedään käsi sen niskan päälle ja otetaan kani tukevasti syliin. Voit myös avata ovet sisälle, jolloin kani saattaa kokea sisätilan turvaksi ja loikkia omin avuin sisälle. 

Karannut jyrsijä tulee herkkujen luo

Karanneita jyrsijöitä houkutellaan parhaiten herkkujen avulla. Syötiksi kelpaavat pähkinät ja näkkileipä. Kesyrotat tulevat mielellään voimakkaan tuoksuisen ruoan, kuten nakkipalojen luokse.

Karannut lintu kaipaa häkin turvaan

Oma häkki on linnulle turvapaikka, joten häkki kannattaa viedä ulos ja öisin valaista häkkiä. Omistajan kannattaa myös kutsua lintua luokseen lähietäisyydeltä.