Rauhalahden sorsien talviruokinta

Vastaamme Jyväskylän Rauhalahdessa talvehtivien sorsien talviruokinnasta. Kyseinen sorsapopulaatio tunnetaan myös nimellä Tourujoen sorsat. Aiemmin ruokinnasta vastasi Jyväskylän kaupunki.

Rauhalahdessa sorsat käyttävät hyväkseen voimaloiden lauhdelämmön sulana pitämiä vesiä. Sinisorsat (eli heinäsorsat) ovat pääsääntöisesti muuttolintuja, mutta ovat jääneet talvehtimaan Jyväskylään jo vuosikymmeniä.

Ruokimme sorsat joka päivä

Yleensä aloitamme ruokinnan lämpötilan pudotessa pakkasen puolelle ja lopetamme ruokinnan jäiden sulaessa. Aloitamme talviruokinnan aina mahdollisimman myöhään, jotta muuttoalttiit sorsat ehtivät lähteä, eivätkä näin ollen jää ruoan perässä talvehtimaan.

Vapaaehtoiset vievät sorsille päivittäin ruokaa vain sen verran mitä ne kerralla syövät, sillä ylimääräiset jäämät voivat houkutella paikalle mm. rottia. Ruokinta suoritetaan valoisan aikaan, sillä pimeässä sorsat eivät ruokaile yleensä erityisen innokkaasti, sillä ne eivät näe hyvin. Ruokaa annetaan mahdollisimman kauaksi kulkuväylältä, jotta sorsien ruokinta häiritsee mahdollisimman vähän rantaraitilla kulkijoita.

Koska sorsien nokka ei sovellu ruokien pilkkomiseen, ei sorsille tulisi antaa kokonaisia leivän kannikoita. Kauran lisäksi sorsille voidaan tarjota pilkottua/silputtua vaaleaa leipää. Tummaa leipää voi olla joukossa vähän, mutta vain valmiiksi suupaloiksi pienittyinä paloina. Heittämällä kuivat murut veteen ruoka pehmenee ja on helpommin syötävissä. On myös syytä huomioida, että sokeri ei ole hyväksi sorsille, vaan se johtaa terveysongelmiin. Näin ollen pullan ja muun makean viemistä sorsille tulisi välttää.

Citysorsasukupolvet ovat ihmisten aikaansaannos

Sorsien muuttohaluttomuus juontaa juurensa lähinnä ihmisten toimintaan: sorsia ruokitaan kesäisin mökeillä ja kaupunkien vesistöillä. Lopputuloksena syntyy citysorsasukupolvi, joka ei enää muuta, koska ruokaa on tarjolla helposti. Enimmillään Jyväskylässä on talvehtinut 900 sorsaa.

Jotta sorsat selviytyvät talvesta, on niitä ruokittava samaan tapaan kuin pikkulintuja. Koska talvehtimaan jäävät citysorsat ovat ihmisten aikaansaannos, on ihmisten vastuu kantaa niistä huolta myös talvella. Usein sanotaan, että sorsia ei saisi opettaa talviruokintaan, koska ne eivät muuten pärjää enää omillaan, mutta Jyväskylän sorsien kohdalla vahinko on tapahtunut jo aikoja sitten. Sorsien kaupungistuminen alkoi 40–50-luvulla, eli Jyväskylässä on elänyt vuosikymmeniä sorsia, jotka eivät ymmärrä enää muuttaa pois.

Sorsien ruokinta on konkreettista eläinsuojelutyötä – tule mukaan!

Suoriamme talviruokinnan vuosittain täysin vapaaehtoisten voimin. Ruokkijat käyvät paikalla päivittäin omalla vapaa-ajallaan. Eläinsuojeluyhdistys toivottaa lämpimästi halukkaat vapaaehtoiset ruokintarinkiin mukaan. Mukana voi olla esim. varahenkilönä tai vakioruokkijana, jolloin saat vakioruokintapäivän ja kaurat yhdistykseltä. Tämä on oivallinen tapa tulla mukaan eläinsuojelutoimintaan ja tehdä jotain konkreettisesti! Koska sorsien ruokintapaikka sijaitsee Rauhalahdessa, vaaditaan vapaaehtoisilta autoa (ellei satu asumaan lähistöllä).

Lisätietoja:
vapaaehtoiset.ksesy(at)gmail.com
Facebookissa: Keski-Suomen Eläinsuojeluyhdistys ry, KSESY Sorsanruokkijat

27.1.2021 Radio Suomi Jyväskylä: Miltä kuulostaa noin viiden sadan sorsan aamiainen?