Ajankohtaista

Pennuista ja vähän aikuisistakin

Meille, kuten myös muille eläinsuojeluyhdistyksille ja löytöeläintaloille, on tullut viime aikoina hyvin paljon kissojen, ja nyt myös koirien, pentuja. Pennut ovat todella suloisia karvakavereita, eikä niiden pehmoisia naamoja ja vielä vaappuvaa menoa meinaa kestää katsoa pakahtumatta. Sellaisen nöpönenäisen karvapallon haluaa kyllä itselleenkin, mieluiten mahdollisimman nopeasti! Ja ymmärtäähän sen, että kun kuva söpöstä eläimestä tulee somessa vastaan, tulee halu antaa sille koti juuri sillä sekunnilla.

Haluaisimme kuitenkin tehdä selväksi, että eläimillemme etsitään koteja silloin, kun ne ovat siihen fyysisesti ja psyykkisiltä ominaisuuksiltaan valmiita. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden tulee olla eläinlääkärin terveeksi toteamia, ihmisen käsiteltävissä olevia, madotettuja, sirutettuja ja mahdollisesti myös leikattuja (jos niiden koko ja ikä sen sallivat). Näihin kaikkiin operaatioihin menee aikaa, silloinkin, kun eläin on ihmisen ylin ystävä ja tulee juttuun kaikkien kanssa, eikä se ole sairastellut koskaan. Puhumattakaan niistä räkänokista tai vikkelävatsaisista tyypeistä, jotka tarvitsevat hoitoa muita pidempään.

Tämän takia emme koskaan ota etukäteen varauksia pennuista, koska niiden kanssa ei voi tietää, kauanko menee siinä prosessissa, että ne ovat valmiita uuteen, pysyvään kotiin. Myöskään kodin löytäminen ei ole nopeuskilpailu, kun eläin on uuteen kotiin valmis – uusi koti valitaan aina sen perusteella, joka on eläimelle sopivin, eikä nopein ottajaksi ilmoittautuja.

Pyydämme siis ymmärrystä, vaikka varmasti kodittomien pentujen kuvien näkeminen herättääkin halun pelastaa juuri kyseinen pentu yhden kuvan perusteella. Haluammekin muistuttaa, että Suomessa on paljon kotia etsiviä aikuisia eläimiä, joita pystyt auttamaan tarjoamalla niille kodin. Esimerkiksi www.kodittomat.info -sivustolta löytyy kotia etsiviä eläimiä jatkuvasti. Pentujahan ne aikuisetkin ovat joskus olleet, eivätkä pennut pysy palleroisina kovinkaan kauaa, vaan ne alkavat jo muutamien viikkojen aikana näyttää enemmän aikuiselta.